Contacteer ons »

Wat is myofasciale therapie?

Myofasciale therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen zich pijnpunten, ook triggerpoints genoemd. Deze triggerpoints veroorzaken pijnen met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Opmerkelijk is dat de pijnpunten zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar de pijn wordt beschreven.

Vaak betreft het patiënten met pijnen waarbij de medische beeldvorming geen oorzaak kan aanduiden of waarbij een klassieke behandeling geen resultaat oplevert. Heb je bijvoorbeeld last van een tenniselleboog of bilpijn die niet reageert op een klassieke behandeling? Of word je soms wakker van pijn zonder aanduidbare oorzaak op RX of echo? Heb je na een operatie atypische of uitstralingspijn? Dan kan myofasciale therapie voor jou de oplossing zijn!

Spieranalyse

Via een goede spieranalyse kunnen deze oorzakelijk triggerpunten opgespoord en behandeld worden met specifieke technieken: Dry Needling, stretching, warmte, … De therapie wordt vaak aangevuld met manuele therapie en oefentherapie.

Om op de hoogte te blijven van recente evoluties binnen het domein, blijven we ons bijscholen.

Dry Needling

Het triggerpunt wordt nauwkeurig en kortdurend aangeprikt met een zéér fijne, steriele acupunctuurnaald waardoor de spier snel en langdurig kan ontspannen en de gerelateerde pijn verdwijnt. Er wordt geen vloeistof ingebracht, vandaar “dry” (droog) needling.

Dit is naaldtherapie, géén acupunctuur! Bij Dry Needling wordt er op spieren gewerkt, bij acupunctuur op energiepunten in het lichaam.

Behandeling nodig?

Heb je myofasciale therapie nodig? Dan ben je in goede handen bij de kinesitherapeuten van Kinepunt Oudegem. Neem nu contact op met ons!

Blijf niet zitten met pijn of vragen! Contacteer ons.